Wednesday 8 June 2016

NAJVEĆI KOAN JE LJUBAV, ODNOS


Molim pomozite mi shvatiti što se događa u ovoj vezi. Ja sam toliko vezana i tako se opirem, tako ekstatična, i tako bijedna i skrivena. Ne vidim način da izađem izvan suprotnosti. Vaša uputstva, meni izgledaju nemoguća tajna. Bhagwan, što je to, dubina u koju ne upadam?
P. S. da li je odnos svojevrstan koan?

Pitanje je od Madhuri.
Da, Madhuri, najbolji koan što postoji je ljubav, je odnos. To je kako ga se ovdje koristi. Odnos je zagonetka bez rješenja. Bez obzira kako pokušate to sređivati, nikada ne ćete moći srediti. Nitko nikada nije bio u stanju time upravljati. To je napravljeno na takav način da jednostavno ostaje zagonetno. Što više pokušate demistificirati, postaje više misteriozno . Što više pokušate razumjeti, više je nedokučivo.
To je veći koan nego bilo koji koan kojeg Zen majstori daju svojim učenicima, jer su njihovi koani meditativni - tu si sam. Kada vam ja  dam koan odnosa to je daleko složenije, jer ste dvoje - drugačije napravljeni, drugačije uvjetovani, polarne suprotnosti jedan drugom, vučete u različitim pravcima, manipulirajući se međusobno, pokušavajući da se posjeduje, dominira ... tu je tisuću i jedan problem.
Dok kod meditacije, jedini problem je kako biti tih, kako da se ne bude uhvaćen u mislima. U odnosu postoji tisuću i jedan problem. Ako šute, tu je problem. Samo sjediti tiho pored svoje žene i vidjet ćete - ona će odmah skočiti na vas: "Zašto šutiš? Što misliš?" Ili govorite, i vi ćete biti u nevolji - što god kažete, uvijek je pogrešno.
Ne, odnos nikad ne može doći do točke u kojoj to nije problem. Ili, ako ponekad vidite odnos da dolazi do točke gdje više nije problem, onda to jednostavno znači da nije više odnos. Odnos je nestao - borci su umorni, oni su počeli prihvaćati stvari kakve jesu. Njima je dosadno; ne žele se više boriti. Oni su to prihvatili , oni ga ne žele unaprijediti.
Ili, u prošlosti, ljudi su pokušali stvoriti neku vrstu harmonije silom. Zato, su stoljećima, žene bile potisnute - to je jedan od načina rješavanja stvari. Samo prisiliti ženu da slijedi čovjeka, onda nema problema. Ali, to nije ni odnos. Kad žena više nije neovisna osoba problem nestaje. Ali, žena je također nestala. Onda je ona samo stvar da se koristi; onda nema radosti, a muškarac počinje u traziti neku drugu ženu.
Ako ste ikada naišli na sretan brak, ne vjerujte na površini. Dovoljno je otići malo dublje, a vi ćete biti iznenađeni. Čuo sam o jednom sretnom braku ...

Prostački farmer odlučio je da je vrijeme za udaju, pa je osedlao mazgu i krenuo u grad da nađe ženu. S vremenom, on je upoznao ženu i stupili su u brak. Tako su se oboje popeli na mazgu i krenuli natrag na farmu. Nakon nekog vremena, mazga se uzjoguni i neće da se pomakne. Seljak siđe dolje, nađe veliki štap i udara mazgu dok se ona opet počela kretati.
"To je jednom", rekao je farmer.
Nekoliko milja kasnije, mazga se opet uzjoguni, i cijela se scena ponovi. Nakon premlaćivanja,  mazga opet kreće dalje.
 "To je dva puta," rekao je farmer.
Nekoliko milja kasnije, mazga stane po treći put. Seljak siđe dolje i skine svoju ženu s mazge, a zatim izvadi pištolj i upuca mulu u oko, ubivši je odmah.
"To je bilo glupo učiniti!" supruga je povikala. "To je bila vrijedna životinja i samo zato što te iznerviralo, ubio si je! To je bilo glupo, kriminalac ...", a ona nastavi ovako još neko vrijeme. Kada je stala, da bi uzela daha,  farmer je rekao, "To je jednom."
I kažu, da su nakon toga živjeli zauvijek u sretnom braku.
To je jedan od načina rješavanja stvari, tako je to činjeno u prošlosti. U budućnosti, obrnuto će se dešavati - muž će morati slijediti ženu. Ali, to je ista stvar.
Odnos je koan. A dok niste riješili temeljniju stvar o sebi, ne možete ga riješiti. Problem ljubavi može se riješiti samo kada je riješen problem meditacije, ne prije toga. Budući da su zapravo dvije ne-meditativne osobe koje stvaraju problem. Dvije osobe koje su zbunjene, koje ne znaju tko su one - naravno, da one umnožavaju jedna drugoj zbunjenost, one će to uvećati.
Dok se ne postigne meditacija, ljubav ostaje bijeda. Jednom nakon što ste naučili kako da živite sami, nakon što ste naučili kako uživati ​​u jednostavnom postojanju, bez razloga na sve, onda postoji mogućnost rješavanja i drugih, složenijih problema dviju osoba koje su zajedno. Samo dva meditanta mogu živjeti u ljubavi - i tada ljubav neće biti koan. Ali onda to neće biti ni veza, u smislu kako to vi razumijete. To će biti jednostavno stanje ljubavi, a ne stanje odnosa.
Dakle, Madhuri, ja razumijem tvoj problem. Ali ja kažem ljudima da idu u te probleme, jer ti problemi će vas učiniti svjesnim temeljnog problema, da ste vi, duboko unutar vašeg bića, zagonetka. I drugi je jednostavno ogledalo. Teško je znati svoje vlastite nevolje izravno, to je vrlo lako saznati za njih u vezi. Ogledalo postane dostupno: možete vidjeti svoje lice u ogledalu, a drugi može vidjeti njegovo lice u vašem ogledalu. I oboje su ljuti jer vide ružna lica. I, naravno, oboje viču jedan na drugog, jer je njihova prirodna logika, " To si ti, to zrcalo, što čini da izgledam tako ružno. Inače sam tako lijepa osoba."
To je problem koji ljubavnici pokušavaju riješiti, a ne mogu ga riješiti. Ono što oni opet i opet kažu  je ovo: "Ja sam takva divna osoba, ali ti me činiš da izgledam tako ružno."
Nitko vas ne čini da izgledate ružno - vi jeste ružni. Žao mi je, ali to je kako je. Budite zahvalni  drugom, jer vam on pomaže da vidite svoje lice. Ne ljutite se.
I idite dublje u sebe, dublje u meditaciju. No, ono što se događa je da kad god je čovjek u ljubavi zaboravlja sve o meditaciji. Gledam vas- i kad god vidim da nekoliko osoba nedostaje, znam što im se dogodilo. Ljubav im se desila. Sada ne mise da su potrebni ovdje. Oni će doći tek kada ljubav stvara mnogo problema i to postaje nemoguće za njih da riješe. Tada će doći i pitati: "Bhagwan, što da radim?"
Kada ste u ljubavi, ne zaboravite meditaciju. Ljubav neće ništa riješiti. Ljubav će vam jedino pokazati tko ste,  gdje ste. I dobro je da vas ljubav čini pozornim - upozorava na cijelu zbrku i kaos u vama. Sada je vrijeme za meditaciju! Ako ljubav i meditacija idu zajedno, imati će te oba krila, imati ćete ravnotežu.
I obrnuto se događa. Kad god osoba ide duboko u meditaciju, počinje izbjegavati ljubav, jer misli da ako ide u ljubav to će poremetiti njegovu meditaciju . To je također pogrešno. Meditacija neće biti poremećen, to će pomoći meditaciji . Zašto će pomoći? Zbog toga što će ljubav pokazivati gdje još uvijek postoje problemi, gdje su. Bez ljubavi, vi ćete postati nesvjesni svojih problema. No, ne biti svjestan njih, ne znači da ste ih riješili. Ako nema ogledala, to ne znači da nemate nikakvo lice.
Ljubav i meditacija bi trebali ići ruku pod ruku. To je jedna od najvažnijih poruka koje bih želio podijeliti s vama: Ljubav i meditacija bi trebala ići ruku pod ruku. Volite i meditirajte, meditirajte i volite - i polako polako vidjet ćete novu harmoniju koja se pojavljuje u vama. Samo ta harmonija će vas zadovoljiti.


Izvor:
Osho_Take It Easy, Vol 2, 
Chapter #13
Chapter title: The Real Israel
11 May 1978 am in Buddha Hall
The 8th question
prevela: Zora Novak



No comments:

Post a Comment